Ik kon het weer niet laten…
Mijn granny dekentje is nog niet klaar, maar toch kriebelde het om snel enkele kleine projecten te starten.

Het resultaat?  Een broodmandje en 2 geweldig leuke mutsen.

Ik had nog enkele bollen Zpagetti liggen, waar ik al een tijdje iets mee wou doen.

Na een korte zoektocht op het internet vindt ik op Lionbrand.com een patroon om een schaal te haken.   Ik heb 2 extra toeren toegevoegd tijdens het meerderen, omdat ik graag een iets groter mandje had.

benodigdheden:
1 bol Zpagetti van 500gr
haaknaald nr. 10

patroon
Je haakt in een cirkel.  Tot toer 9 meerderen en vanaf dan even werken tot je bol op is.
Eindjes instoppen en voilà!  Mandje is klaar.

Mijn mandje is tamelijk groot.  Voor de dierenliefhebbers -> het is ook geschikt als poezenmandje.

Dit patroon is heel makkelijk, maar beginners zou ik toch aanraden om eerst met gewone wol (en een dunnere haaknaald) wat te oefenen.  Textielwol (zoals Zpagetti) is tamelijk zwaar materiaal om mee te werken en daarom dus ook wat moeilijker om te hanteren.  Haak dus misschien eerst een mandje in dikkere wol met een lichte structuur.

De mutsen van LN Beanies

Ik heb ooit een korte reportage gezien van de jongedame die dit merk (LN Beanies) heeft opgestart.  Omdat ik er zelf ook van droom ooit mijn eigen haakmerk op te starten, was ik al snel gefascineerd door deze dame.   Toen ik haar boek in de winkel zag liggen, heb ik het dan ook onmiddellijk gekocht.

Het boek “goed gemutst” van Ellen Kegels (LN Beanies) is een aanrader voor wie graag leuke mutsen haakt of breit.   Of voor wie het graag wil leren.

Mutsje 1
Ik had bij Veritas lekkere dikke wol gekocht en wou hier mijn eerste mutsje mee haken.  Ik heb me ongeveer gebaseerd op het patroon “Baggy Beanie” uit het boek “goed gemutst”, maar de uiteindelijke muts is iets compleet anders geworden.  Aan de hand van het boek heb ik wel de “mutsen-haken-techniek” wat beter onder de knie gekregen.
materialen
1 bol van 200gr in fel blauw
1 bol van 200gr in fel roze (eigenlijk maar heel weinig nodig van deze kleur)
haaknaald nr. 10

het patroon
Het is belangrijk dat je eerst de omtrek van je hoofd opmeet.  Vervolgens ga je een cirkel haken en blijf je meerderen tot de omtrek van je cirkel ongeveer even veel is als de omtrek van je hoofd.  Een klein beetje minder is ok, want dan zit de muts wat steviger rond je hoofd.   Een strakkere of lossere muts hangt dus een beetje af van je eigen voorkeur.

Van zodra je het gewenste aantal steken hebt, werk je verder zonder te meerderen tot je de gewenste lengte hebt.  Eventueel kan je, zoals bij mijn muts, nog enkele streepjes in een andere kleur toevoegen.

Mijn muts heeft 15 toeren.  In toer 10 en 12 heb ik een roze streep toegevoegd.  De muts is gehaakt in halve stokjes.

De muts is een klein beetje langer gemaakt, zodat het een heel klein beetje een “baggy beanie” effect krijgt.

mutsje 2
Dit komt rechtstreeks uit het boek “goed gemutst” van “Ellen Kegels” en is het patroon “striped special stitch”.

materialen
Omdat het mijn eerste mutsje was, wou ik geen dure wol verspillen en heb ik gebruik gemaakt van resten die ik nog in huis heb. (Ik heb ongelooflijk veel voorraad in huis,  de vraag is of je dat nog restjes mag noemen…)
1 bol Rapido plus zacht blauw
1 bol Canada zacht roze
1 restje fel roze (bij mij was dat een restje linnen-wol, maar ik weet niet meer van welk merk)
haaknaald nummer 5

het patroon
Als je het boek volgt, moet je eerst een proeflapje maken.  Via het proeflapje kan je dan bepalen of je best haaknaald nummer 5 – 5,5 of 6 neemt.   Voor mij was dit dus haaknaald nummer 5.

Wat misschien nog een beetje beter kan in het boek, is wat meer info geven over de maten.  Ik heb een heel klein hoofdje (ben ook zelf niet zo groot), dus ging er van uit dat maat S het meest geschikt voor mij zou zijn.     Nadat ik voldoende had gehaakt om de muts te passen, merkte ik al snel dat het zeer kleine maatjes zijn.     Ik heb dan systematisch nog enkele steken gemeerderd tot de omtrek van de muts wat meer overeen kwam met de omtrek van mijn hoofd.     En misschien ligt het aan het soort wol dat ik heb gebruikt, maar ik heb toch redelijk wat steken moeten meerderen om de juiste maat te bekomen.

Dus volgende op mijn todo-lijstje: LN Beanies wol kopen en het patroon opnieuw checken. 🙂

Omdat ik mijn muts nog niet “baggy” genoeg vond, heb ik nog 3 extra rijen toegevoegd.  En het resultaat is geweldig leuk!  Ik ben zeker dat dit mijn favoriete muts gaat worden de komende winter.

groetjes en tot de volgende keer!

2 comments on “Een tussendoortje – Zpagetti mandje en LNBeanies mutsen”

    • thank you 🙂 En het is zeker niet mijn laatste mutsje hoor. Ik mag voor mijn petekindje ook een LN-mutsje haken. Bedankt voor het boek met leuke patronen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *