Herfst…    Als ik aan de herfst denk, dan zie ik onmiddellijk een beeld voor me van mooie gekleurde blaadjes aan de bomen.  Dan hoor ik het ritsen van de blaadjes onder mijn voeten.  En denk ik aan die lekkere typische frisse en druilerige dagen, waarop je zin hebt om voor een kampvuurtje te gaan zitten met een lekker warme sjaal en muts.  En we mogen uiteraard de warme chocomelk met een lekkere toef slagroom erop niet vergeten, na onze heerlijke boswandeling.

En raad eens ?   Het is dringend terug tijd om enkele muts- en sjaal-projectjes op te starten.

Op mijn blogpost van 13 september had ik al enkele leuke mutsjes laten zien.     De mutsen van LNBeanies zijn zo verslavend dat ik dit weekend nog eentje heb gemaakt!

  

Ik heb vorig jaar een mooie blauwe kol-sjaal gemaakt en had nog net 2 bolletjes wol over.  Dit is net genoeg om een muts te maken.   Ik heb de gewone Baggy Beanie gemaakt van LNBeanies (boek: goed gemutst van Ellen Kegels.)  Een bijpassende muts bij mijn sjaal dus.

materiaal (muts)

2 bolletjes Lana grossa Alta moda cashmere
haaknaals nr. 5,5

Patroon

Dit komt dus ook weer uit het boek “goed gemutst”.  Ik had nog een heel klein restje wol over na het maken van de muts en heb hier een bloemetje van gehaakt.  Dit bloemetje heb ik dan met een mooie broche op de muts vastgemaakt.

Bloemetje

  1. haak 6 v in een magische ring
  2. haak in elke v 2x *hv, 6 lussen, een hv in de v van de eerste toer*, je krijgt dan 12 bloemblaadjes

Sjaal

De sjaal heb ik zelf gemaakt en werd gebreid in de gerstekorrelsteek.

Muts

Ik kan uiteraard niet het patroon van de LNBeanies-muts meedelen.  Maar ik kan je wel een beetje op weg helpen om je eigen muts te maken.
  1. Meet de omtrek van je hoofd.  De muts moet dezelfde omtrek als je hoofd krijgen.  Begin door 6v in een magische ring te haken.
  2. haak 2v in elke v
  3. haak 2v in elke 2e v
  4. haak 2v in elke 3e v
  5. …  blijf elke toer op deze manier meerderen tot de omtrek je cirkel ongeveer even groot is als de omtrek van je hoofd.  Ik raad aan om de omtrek van de cirkel 2 tot 4 cm kleiner te maken en niet te vast te haken.  Geen nood, de wol stretcht normaal wel een beetje. Op die manier zal de muts steviger op je hoofd zitten.
  6. Vervolgens haak je telkens 1v in elke v tot je muts de gewenste lengte heeft.
Als je dit onder de knie hebt, dan kan je beginnen experimenteren door andere haak-steken te gebruiken. 

fototjes

en hier nog enkele fototjes van mijn vorige mutsjes: de LNBeanies special striped, de blauwe muts heb ik zelf gemaakt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *