(scroll down for English version)

Het stond al een tijdje op mijn lijstje -> doe een workshop wolspinnen.  En vorig weekend was het eindelijk zo ver!

Via heel wat internet-zoekwerk kwam ik uit bij atelier HET WOLBEEST in Swalmen.

Het is best wel even zoeken om een workshop voor beginners te vinden.   Tja… waarom zou je ook… Je koopt toch gewoon je bolletje garen kant-en-klaar in de winkel ?

Voor mij mag het ook eens wat anders zijn.  En al je’t mij vraagt… ik denk dat wolspinnen stilaan terug populairder zal worden.  Het is leuk, verrassend en enorm ontspannend. EN je kan volledig zelf bepalen hoe je garen er zal uitzien.  Je kan je eigen kleur kiezen, hoeveel draden je garen bevat, je wolsoorten…

Ook leuk om te weten : je kan bijvoorbeeld kiezen voor wol van bedreigde schapenrassen.  Op die manier draag je je steentje bij in het behoud van deze rassen.

Bij atelier Het Wolbeest kan je als beginner kiezen voor het BOOTCAMP. Op één dag tijd leer je spinnen (ja echt waar!) , krijg je uitleg over verschillende soorten wol en leer je meer over het spinnewiel zelf.   En de gezelligheid krijg je er helemaal gratis bij.

Hier volgen enkele sfeerfoto’s :

———-> English version

This one was on my “todo-list” for a while.  And finally I did it!   I went on a wool spinning course.

Is was quite a search to find a spinning course in my neighborhood.  I guess most of the people just go buy their yarn in the yarnshop….

But after some smart googling I found “aterlier HET WOLBEEST” in the small town “Swalmen”.

As I am a real yarn-a-holic and pretty creative, I like learning new crafts.  And who knows… maybe the spinning-craft will become more popular again.  These days all of the old crafts are making a comeback, so why nog spinning ?    I loved it!   It’s really relaxing and it’s really exciting to see how your yarn turns out.  The fun in it is that you can choose your own colors, how many PLY’s…  So you create your own unique yarn.   Can you imagine making a project with your own yarn ?

And if you’re also ecological minded, like me, you can choose fleece (that’s how they call the stuff that you need to turn into thread) from endangered breeds of sheep.   Wouldn’t that be a lovely way to help mother nature ?

If have never spun yarn before, you can choose for a BOOTCAMP.  This means that you’ll learn the basics of spinnig in one day.  But not only that.  I also learned about the different kinds of fleece, how a spinning wheel works and how to maintain it.

Short said.  Loved the course, this will certainly be repeated.

Look above for some pictures.

See you next time!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *