essentialcrochettools

Als je graag haakt dan heb je deze zeker en vast al geregeld nodig gehad.  Stekenmarkeerders.  Je kan uiteraard ook een restje garen gebruiken als stekenmarkeerder.  Lekker ecologisch.  Maar jezelf af en toe verwennen mag toch ook wel eens.

Vandaag de dag vindt je ze in alle mogelijke kleuren en vormen terug.  Leuk, hip of gewoon functioneel.  Let er wel op dat je voor je haakprojectjes ALTIJD stekenmarkeerders neemt die langs één zijde open kunnen.  Een gesloten stekenmarkeerder moet je achteraf uit je werkje knippen… en dat zou zonde zijn.  Waarom zijn er dan ook gesloten versies?  Voor breiers!  (Deze schuiven over de breinaald.)

De functionele, leuke en hippe stekenmarkeerders

stitchmarkers

Functionele stekenmarkeerders zijn voor mij gewoon handige dingetjes zonder teveel poespas.  Dat kan dus even goed een restje garen zijn.  Helemaal rechts op de foto zie je er enkele uit mijn eigen collectie.  Dit waren mijn eerste stekenmarkeerders en gaan al erg lang mee.  Deze soort zijn volledig open en maak je vast of los aan je werkje met een soort van draaibeweging. Ze zien er wat uit als paper-clips, maar ik waarschuw je.  Paper-clips werken niet zo goed als de deze (ik heb het getest en heb nogal moeten prutsen om de paper-clips er terug uit te krijgen.  Was best een grappig zicht.)  En goed nieuws voor jullie, want ondertussen vindt je deze soort ook in hippere kleurtjes en een iets hipper vormpje. (De nieuwe zijn spiraal-vorming.)

De tweede soort zijn de sluitbare stekenmarkeerders.  Ze zien er een beetje uit als mini-veiligheidsspeldjes, maar dan uit plastic.  Deze zijn momenteel het populairst en vindt je in alle mogelijk hippe kleurtjes terug.  Ik kocht de mijne bij Button Envy UK. Een erg leuk online winkeltje, waar ze voornamelijk leuke knopjes verkopen.  Via freshstitches kocht ik er zelfs enkele met een hartjes-vorm en een bloemetjes-vorm.

En als je een keer gek wil doen, je project wat wil oppimpen of je hebt wat extra motivatie nodig, dan zijn de bedeltjes-stekenmarkeerders absoluut iets voor jouw!  Het eendje, olifantje en bolletje heb ik alle drie gekregen bij één van mijn magazine-abonnementen.  Maar… als je wat zoekt op internet, dan vindt je al snel online winkeltjes met handgemaakte en geweldig leuke bedeltjes.

Handgemaakte bedeltjes en abonnementen

stitchmarkers_theclaysheep

Een geweldig leuke online shop voor handgemaakte stekenmarkeerders of bedeltjes is The Clay sheep. Ik kocht hier onlangs 3 verschillende stekenmarkeerders en ben ontzettend blij met het resultaat!

Bij het plaatsen van je bestelling moet je wel even aangeven dat je deze wenst te gebruiken om te haken (voor sluitbare stekenmarkeerders).

Ik kreeg al snel deze twee leuke doosjes in mijn brievenbus.  Net juweeltjes en erg verzorgd.  De stekenmarkeerders zaten nog eens apart in een plastiek zakje en per soort rond een grote ijzeren veiligheidsnaald.

stitchmarkers_theclaysheep

Mijn keuze ging uit naar de erwtjes, de ijsjes en (uiteraard) de schaapjes, maar er is zo veel keuze dat je ze haast allemaal wil nemen!  Ze zijn in het echt nog mooier dan op de foto en ik ga er ongelooflijk veel plezier aan beleven om mijn haakwerkjes op te fleuren.

Als je (net als mij) helemaal niet genoeg kan krijgen van zulke leuke stekenmarkeerders, dan kan je ook altijd een abonnement nemen op bedeltjes.  Jaja, je hebt me goed begrepen. Een abonnement!  Ik heb zopas een abonnement genomen op de Charm of the month club van Bakery Charms.  Je krijgt dan elke maand één (of twee bij de luxe versie) bedeltjes toegestuurd.  De bedeltjes van Bakery Charms zijn allemaal gebaseerd op gebakjes en lekkernijen.  Ga zeker ook eens naar de ringen, oorbellen en halskettingen kijken!  Ze zijn echt erg leuk!

Nog een erg gekende website voor “gebakjes”-juwelen is Tiny Hands.  En deze hebben ook nog eens geur!  Geen bedeltjes hier, maar je kan altijd een aanvraag doen voor op maat gemaakte juweeltjes (dus ook stekenmarkeerders.)

Voor wie van unieke dingen houdt en graag een eigen ontwerpje laat maken, kan ik Heartsprinkle aanraden.  Als je graag haakt, dan gaat deze site je ongetwijfeld doen watertanden.  Naast stekenmarkeerders, vindt je er ook notitieboekjes, gepersonaliseerde haaknaalden, labels, …

Ik ben alvast erg benieuwd om te horen of jullie nog andere leuke adresjes kennen voor stekenmarkeerders!

Creatieve groetjes,
Wendy

4 comments on “Essentiële haak-tools – stekenmarkeerders”

  1. Ik gebruik nu meestal gewoon een katoenen draadje. Ik heb al te veel onpraktische steekmarkeerders gehad die in mijn werk blijven haken…maar die erwtjes zijn echt superschattig.
    Ik ben nu een paar sokken aan het breien waar een bedeltje aan komt bij de afwerking. De manchet rolt om met een blaadjesmotief. Dus ik ga zeker eens kijken of een mooi blaadje vind in die online winkeltjes. Bedankt voor al de links.

    • Wat een leuk idee om een bedeltje aan je zelfgemaakte sokken te hangen. Bij de meeste van de online winkels kan je ook een op-maat bestelling vragen. Dan ontwerpen ze wat jij wenst.

  2. Ik gebruik de Jumbo speldjes en die kocht ik bij Knussel (online)
    Ze zijn heel sterke veel handiger dan de kleine versie… wel iets saaier dan die hebbedingetjes natuurlijk.

    • Bedankt om deze leuke tip te delen Annie! Ik wist niet dat er ook al van die heerlijk grote stekenmarkeerders waren. En helemaal niet saai hoor, deze soort gebruik ik ook het meest en zijn inderdaad erg handig in gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *