Als mama van een zoontje van 2,5 jaar oud let ik altijd dat ik kleertjes en speelgoedjes koop die veilig zijn.  En als designer van haakpatronen voor deze groep, hecht ik hier minstens even veel belang aan.  Al maar vaak genoeg merk ik dat mensen erg vaak knuffeltjes of babydekentjes maken met garen dat niet baby-veilig is.  Vaak is dit uit onwetenheid, want wat kan er nu “gevaarlijk” zijn aan een bolletje wol?

Wat is veilig ?

Bij haken (of breien) van babyspeelgoed gaat het niet altijd om garen, maar ook om oogjes of een rammeltje om in de knuffel te steken.  Langs de ene kant is het belangrijk dat het garen of de versiering gemaakt is van veilige (synthetische) stoffen.  Maar langs de andere kant moet je ook letten dat er geen kleine of losse onderdelen aan zitten die verstikkingsgevaar met zich mee brengen.

Gezond verstand is meestal voldoende om te bepalen of bepaalde (losse) onderdeeltjes voldoende veilig zijn om te gebruiken.  Maar als we over de veiligheid van chemische componenten beginnen, dan wordt het al snel wat ingewikkelder.

Laten we er enkele wat meer onder de loep nemen.

Over plasiek.

Amigurumi oogjes, rammelaars, krinkelmateriaal, … zijn meestal gemaakt van plastic.

Maar wat we meestal vergeten, is dat acrylic garen ook gemaakt is van plastic.  En sommige soorten plastic zijn gevaarlijk voor de gezondheid en worden in verband gebracht met kanker of hormoonverstoringen.

Er zijn 7 soorten plastiek.  Deze nummertjes vindt je meestal terug op de verpakking.  Wil je meer weten, klik dan op de links die ik helemaal onderaan in deze blog heb geplaatst.

  • GROEN = VEILIG —>  Deze mogen gebruikt worden voor het maken van baby-artikelen.
  • ORANJE = VERMIJDEN —>  Hiervan is nog weinig info gekend of deze al dan niet schadelijk zijn, dus kunnen best vermeden worden.
  • ROOD = ONVEILIG —> Hiervan is geweten dat ze hormoonverstorende en kankerverwekkende componenten bevatten.  Vermijden is dus de boodschap!
  • NUMMER 7 = NIET GEBRUIKEN —> Nummer 7 staat eigenlijk voor alle andere plastiek-varianten. Heel vaak gaat het echter om PC (Polycarbonate).  Maar uiteindelijk weet je in dit geval vaak niet wat voor een materiaal het is en kan je deze dus ook best vermijden.

Okay…  Allemaal goed, maar welke goederen worden er van die soorten plastiek gemaakt ?  Want zo een tabelletje zegt natuurlijk nog niet veel.

Uiteraard ga ik ze niet allemaal overlopen, dat zou wat saai worden.  In plaats daar van ga ik enkel deze materialen bekijken die je kan gebruiken voor het haken van babyspeelgoed.

Opgepast met ACRYLIC garen!

Acrylic of synthetisch garen wordt gemaakt met onder andere acrylonitril.  Als je even googled naar deze stof zal je al snel merken dat dit een erg gevaarlijke stof is.
De dampen van dit goedje zijn erg giftig (dodelijk).  Nu ja, dan moet je bolletje wol al vuur vatten.  Maar hier en daar wordt ook wel eens beweerd dat deze stof kankerverwekkend zou zijn.   Dus toch een beetje opletten is de boodschap.

Kortom je wil liever niet dat jouw 2,5 jarige baby dit goedje in zijn mond steekt!

Is acrylic garen dan gevaarlijk?  Uiteraard niet!  Want dan zou dit niet zo gemakkelijk te vinden zijn in de winkel.
Voor volwassenen is het zeker OK om acrylic garen te gebruiken, maar voor kinderen kan je deze beter niet gebruiken.

De beste keuze is milieuvriendelijk garen of garen met een OEKO-TEX label.  Kies voor katoen of natuurlijke vezels.  Deze zijn veilig, milieuvriendelijk en recycleerbaar.

 

Knisper-materiaal

Knisper-boekjes zijn geweldig leuk voor baby’s.  Helaas is het materiaal erg moeilijk te vinden.

Na erg lang zoeken heb ik één online shop gevonden die het materiaal verkoopt. American Felt and Craft.  Zij verkopen gecertificeerd baby-veilig kreukel-materiaal.

Ik woon echter in Europa en moet rekening houden met importkosten.  Voor hobby materiaal is dit gemakkelijk 50-60 %.  ERG VEEL DUS.  Daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief.

Ik kwam al snel uit bij de plastiek zakjes van cornflakes.  Dit is plastiek type 2 (HDPE) en helemaal veilig om te gebruiken.  Het kan zelfs in beperkte mate verwarmd worden.  Goed nieuws dus!  Want dat wil zeggen dat je het met een gerust hart kan wassen op 30°C.

En vooral… het maakt een enorm luid kreukel-geluid!  Vanaf nu dus geen cornflakes zakken meer weggooien.

 

Vulling

Sommigen kiezen voor het vullen van hun knuffeltjes, de vulling uit kussens.  Dit is goedkoper, maar daarom niet beter.

Kleine vezeltjes van de vulling kunnen in het mondje van de baby terecht komen.  Je wil dus ook hier zeker zijn dat het veilig is.

Kies daarom altijd voor vulling die speciaal gemaakt is voor het vullen van knuffels.  Ikzelf koop altijd Panda vulling. Deze vulling is veilig en zeer goed van kwaliteit.  Het behoud ook zijn vorm na meerdere malen wassen, waardoor je met een gerust hartje de knuffel al eens een “stevigere” wasbeurt kunt geven.

 

Andere

Ook als je andere materialen gebruikt zoals kralen, stofjes, fournituren, … geldt de boodschap: check op veiligheid!

Voor losse onderdelen wordt het afgeraden om deze te gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar.

En bij stofjes kan je bijvoorbeeld letten op het OEKO-TEX label.

Veel succes toegewenst!  Welke baby-vriendelijke garens hebben jullie al ontdekt en welke zijn jullie favorieten?

creatieve groetjes!
Wendy


Bronnen:

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Acrylonitril
  • https://www.thespruce.com/what-is-acrylic-yarn-979477
  • http://www.babygreenthumb.com/p-122-safe-plastic-numbers-guide.aspx
  • http://www.care2.com/greenliving/which-plastics-are-safe.html
  • http://www.healthychild.org/know-your-plastics/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Acrylic_fiber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *